Autor: 20:49 Aktuelno

Bure viskija vredno 2,33 miliona dolara | NFT tehnologija

Verujem da ste gledali ili bar čuli za film „Devojka od milion dolara“. A da li ste čuli za bure viskija od 2,33 miliona dolara?

Baš kao što je u filmu stvoren poseban odnos između starog trenera i mlade bokserke, tako je na viski aukciji nastala interesantna veza između starog viskija i mlade tehnologije u vidu NFT-ja.

Krajem oktobra 2021. postavljen je rekord za najskuplje bure viskija ikada prodato. Bure Macallan viskija iz 1991. godine, koje u sebi sadrži oko 600 boca ječmenog viskija sa 51,1% alkohola, na aukciji je dostiglo cenu od 2,33 miliona američkih dolara.

Destilerija “The Macallan” je u svetu viskija odavno čuvena po rekordnim cenama koje dostižu boce njenog viskija. Legendarne boce 60 godina starog Macallan ječmenog viskija destilisanog 1926. godine konstantno nadmašuju jedna drugu za titulu najskuplje flaše viskija ikada.

Aktuelni rekord postavljen je 2019. kada je boca Macallan viskija iz „Fine and Rare“ serije prodata za neverovatnih 1,9 miliona američkih dolara. 

Kada sve to uzmemo u obzir, vest da je bure Macallan viskija na aukciji prodato za 2,33 miliona dolara ne predstavlja veliko iznenađenje.

Ono što ovu rekordnu transakciju čini posebnom je način na koji je izvršena. Naime, londonska brokerska kuća „VCL Vintners“ odabrala je da bure proda u paketu sa non-fungible tokenom („NFT“) umetnika Trevora Džonsa koji je za ovu priliku umesto uobičajene fotografije bureta napravio apstraktni prikaz pod nazivom „The Angel’s Share“. Tako je nastalo prvo „NFT“ tržište u svetu za ulaganja u viski burad.

Delo „The Angel’s Share“ možete pronaći ovde.

Šta je „NFT“?

Blockchain tehnologija konstantno napreduje i uvodi nove trendove digitalne kupovine i trgovine putem Interneta. Dobro su nam poznate kriptovalute, koje su odavno „zaludele“ čitav svet. Poslednji trend zasnovan na blockchain tehnologiji sa kojim se svet upoznaje je upravo „NFT“ (non-fungible token).

NFT označava nezamenjivi (non-fungible) token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja određeni jedinstveni predmet, poput slika, fotografija, muzičkih ostvarenja, i slično. Nezamenjivi tokeni omogućuju da se umetnička delai kolekcionarska predmeti na različitim medijima i sajtovima “tokenišu” i prodaju putem mehanizama digitalne trgovine. Kao takvi, oni služe kao sredstvo za čuvanje vrednosti i kao dokaz vlasništva nad jedinstvenim oblicima digitalne ili analogne imovine.

Dakle, konkretni NFT umetnika Trevora Džonsa u ovom slučaju predstavlja dokaz vlasništva nad buretom viskija, zamenjujući tako tradicionalni papirni sertifikat.

Retrospektiva rekordnih cena Macallan viskija

Za one kojima je potrebno podsećanje, sledi retrospektiva rekordnih cena koje su na aukcijama dostizale boce Macallan ječmenog viskija, starog 60 godina, destilisanog 1926. Pored toga što pomenute boce dolaze iz destilerije Macallan, zajedničko im je i to što su sve potekle iz legendarnog „bureta 263“ koje je dalo samo 40 boca i koje je poznato kao „sveti gral“ škotskog viskija.

Najpoznatije i najskuplje među njima su one boce čije su etikete izradili umetnici Piter Blejk, Valerio Adami i jedna koju je ručno oslikao Majkl Dilon. Ali, krenimo redom.

April 2018. – 1,2 miliona dolara za dve boce viskija

Sve je počelo u aprilu 2018. Kada su dve flaše 60 godina starog Macallan viskija, destilisanog 1926. godine, prodate u luksuznoj prodavnici alkoholnih pića na aerodromu u Dubaiju za ukupnu cifru od 1,2 miliona američkih dolara (oko 600,000 dolara po flaši). Kupac je bio međunarodni biznismen i kolekcionar viskija koji je ostao anoniman. Time je postavljen rekord za najskuplji viski ikada prodat.

Tehnički gledano, time nije odobren prethodni rekord za „najskuplju pojedinačnu flašu” viskija koji je držala flaša Macallan M Impériale. Ona je 2015. godine prodata na aukciji za 628,000 dolara. Ipak, činjenica je da „Impériale” boca sadrži 6 litara škotskog viskija, pa je jasno da je Macallan iz 1926. vredniji. 

Macallan 1926, star 60 godina, levo je boca sa etiketom Pitera Blejka,
desno boca sa etiketom Valerija Adamija | Foto: bonhams.com

Osim toga što su sadržale viski star 60 godina, ove boce su bile toliko poželjne i zbog njihove unikatnosti. Naime, od 40 boca ovog viskija koliko je ukupno proizvedeno, za dva seta od po 12 boca izrada etiketa je poverenapoznatim umetnicima. Etikete za jedan set od 12 boca  poverene su Piteru Blejku, najpoznatijem po tome što je učestvovao u kreiranju čuvenog omota za album Bitlsa pod nazivom „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Drugi set poveren jerenomiranom italijanskom pop umetniku Valeriju Adamiju.

Par boca koji je za svoju privatnu kolekciju kupio neimenovani biznismen sadržao je po jednu bocu od oba umetnika.

Maj 2018. – 1 milion dolara za bocu sa etiketom Pitera Blejka i 1.1 milion dolara za bocu sa etiketom Valerija Adamija

Dve boce iz pomenute serije našle su se u maju 2018. na aukciji. Rezultat je premašio očekivanja. Prva boca, sa etiketom koju je izradio Piter Blejk, postala je prva standardna boca viskija prodata za million američkih dolara.

Zatim, samo tri sata kasnije, ovaj rekord je oborila boca sa etiketom koju je izradio Valerio Adami, dostigavši neverovatnih 1,1million američkih dolara (tačna cifra je iznosila 814.081 britanskih funti).

Oktobar 2018. – 1,1 milion za bocu sa etiketom Valerija Adamija

Flaša Macallan viskija sa etiketom koju je izradio Valerio Adami ponovo je oborila rekord za najskuplju ikada, kada je na Bonhams aukciji u Edinburgu prodata za 848,750£ (1,1 milion američkih dolara) u oktobru 2018.

Nije poznato koliko je još „Adami“ boca preostalo. Glasine kažu da je jedna od njih uništena u zemljotresu u Japanu, a da je jedna otvorena i popijena.

Novembar 2018. – 1,5 miliona za ručno oslikanu bocu umetnika Majkla Dilona

Unovembru 2018.godine, još jedna boca Macallan viskija iz čuvenog „bureta 263“ pomera granice i postavlja novi rekord. Flaša koju je ručno oslikao irski umetnik Majkl Dilon dostigla je na aukciji cenu od 1,2 miliona britanskih funti, odnosno oko 1,5 miliona američkih dolara.

Macallan 1926, star 60 godina, ručno oslikana boca Pitera Blejka | Foto: christies.com

Septembar 2019. – 1,9 miliona za flašu viskija, i to bez umetničke etikete

U septembru 2019. godine, još jedna flaša iz legendarnog Macallan buretaprodata je na Sotheby’s aukciji u Londonu, dostigavši cenu od 1,45 miliona funti, odnosno oko 1,9 miliona američkih dolara.

Za razliku od prethodnoopisanih flaša, koje su bile ukrašene umetničkim etiketama ili pak ručno oslikane, ova flaša je bila jedna od preostalih 14 flaša iz redovne The Macallan „Fine and Rare” serije.

Macallan 1926, star 60 godina, ručno oslikana boca Pitera Blejka | Foto: christies.com

Ova rekordna boca 60 godina starog Macallan viskija je na aukciji bila samo deo „ultimativne kolekcije“ američkog poznavaoca viskija koji je punih 20 godina gradio svoju zbirku i koja je sadržala ukupno 467 boca i devet buradi viskija. Kompletan aukcijski lot, odnosno kompletna kolekcija, dostigla je na aukciji cenu od skoro 10 miliona dolara, što je čini najvrednijom kolekcijom poznatom u svetu viskija.

Oktobar 2021. – Rekord od 2,33 miliona dolara za najskuplje bure viskija ikada prodato na aukciji

Retrospektivu završavamo sa temom kojom smo i započeli. Može se reći da je 25. oktobar 2021. godine bio jo šjedan „sasvim običan“ dan za destileriju Macallan. Bure viskija u paketu sa malo moderne tehnologije u vidu non-fungible tokena umetnika Trevora Džonsa postavlja rekordnu cenu na aukciji od 2,33 miliona američkih dolara.

U vreme kada se i viski i NFT mogu prodati za milione dolara, možemo samo da nagađamo da li je sve to samo prolazni trend, ili će se u budućnosti sve više boca viskija kupovati i posedovati upravo na ovaj način…

Sebe ubrajam u tradicionaliste koji umesto čari „kriptoviskija“ radije biraju da svoja čula prepuste uživanju u aromama viskija sipanog u čašu. Ipak, očigledno je da se viski brendovi modernizuju, pa svakako ne treba zanemariti činjenicu da se pred našim očima rađa jedno potpuno novo tržište viskija.

U svemu tome ne čudi što je baš destilerija The Macallan ta koja pomera granice.

(Visited 737 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close