Uparivanje Tamdhu viskija sa cigarama

Autor: 20:04 Aktuelno, Destilati

Tamdhu Cigar Malt – Viski i cigare kao nikada do sada

Lepa vest za sve ljubitelje viskija koji uživaju i u tompusima. 

Speyside destilerija Tamdhu na tržište je izbacila ograničenu seriju od 4.800 boca ječmenog viskija pod imenom „Cigar Malt“, spravljenog tako da se odlično uparuje i upotpunjuje sa bogatim aromama najboljih svetskih cigara.

Viski namenjen uparivanju sa cigarama svakako nije novitet – primera radi, na tržištu već godinama postoji Dalmore „Cigar Malt Reserve„. Međutim, Tamdhu je ovoga puta otišao korak dalje. Pored samog viskija proizveo je i dva unikatna hjumidora za cigare, inspirisana upravo viskijem.

Hjumidori su izrađeni od orahovog drveta, srebra i delova šeri buradi u kojima je viski stario, tako da su i sami prožeti suptilnom aromom šerija. Jedan od ovih hjumidora biće ponuđen na aukciji u dobrotvorne svrhe u toku 2022. godine.

Tamdhu Cigar Malt
Tamdhu Cigar Malt

Sâm viski nema oznaku starosti, ali se zna da je stario isključivo u „first-fill“ oloroso šeri buradima napravljenim od evropskog hrasta, prirodne je boje i flaširan je sa visokih 53,8% alkohola, bez hladne filtracije. Preporučena maloprodajna cena je 180 GBP. Pa ko voli, nek izvoli.

Za kraj, evo jednog saveta od poznavaoca. Viski ne mora na etiketi da nosi oznaku „cigar malt“ da bi bio prikladan za uparivanje sa cigarama. Izbora je zaista mnogo. Tako, ukoliko želite da uparite vašu cigaru sa viskijima koji su bogati notama šerija, probaću da vam pomognem.

Mogu vam preporučiti nekoliko sjajnih viskija za malo manje novca: Glenfarclas 15yo, Aberlour 18yo, ili Glendronach 18yo. Takođe vredan pomena je i The Balvenie Caribbean Cask 14yo protkan notama ruma.

(Visited 338 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close