Autor: 12:25 Destilati

Kavalan viski | Kompleksnost starenja destilata u suptropskoj klimi

To da je viski sa Tajvana osvojio nepca ljubitelja viskija širom sveta više nije novina. Prvi tajvanski viski, Kavalan Classic Single Malt, pojavio se na tržištu 2008. godine i od tada konstantno širi dobar glas o viskiju sa ovog istočnoazijskog ostrva. Već 2010. godine Jim Murray ga je u svojoj „Viski Bibliji“ (The Whisky Bible) proglasio za viski godine u kategoriji viskija Novog sveta, a 2015. godine Kavalan Solist Vinho Barrique proglašen je za najbolji single malt viski na svetu u okviru renomiranog takmičenja World Whiskies Awards.

Nagrade koje su nastavile da se nižu i globalna popularnost Kavalan viskija koja konstantno raste rezultat su višegodišnjeg predanog i posvećenog rada u okviru porodične kompanije pod interesantnim imenom „King Car Group“. Iako globalno nepoznata pre pojave Kavalan viskija, ova kompanija je preko 40 godina u industriji hrane i pića. Upravo izgradnja viski destilerije bila je kulminacija životnog sna njenog vlasnika Tien Tsai Lee-ja, velikog zaljubljenika u single malt viski. Destilerija je smeštena u provinciji Jilan u severoistočnom delu ostrva Tajvan, u planinama koje se nadvijaju nad Tihim okeanom. A „Kavalan“ je ime domorodačkog naroda koji je nekada naseljavao ovo područje.

Kavalan viski master – Dr Jim Swan

Naravno, nijedna priča o viskiju ne bi bila potpuna kada se u njoj ne bi pojavio i jedan Škot. Za pomoć oko planiranja i izgradnje destilerije Tien Tsai Lee je angažovao škotskog konsultanta Džima Svona. Sada već pokojni Džim Svon (preminuo 2017. godine) bio je renomirani viski ekspert. Osim toga, bio je i član Scotch Whisky Research Institute i savetnik brojnih viski destilerija. Proveo je punih 10 godina radeći za Kavalan, i zaslužan je za prepoznatljiv voćni i kompleksan profil viskija. Njegov uticaj se najviše ogleda kroz politiku izbora hrastovih buradi. Po njegovoj preporuci, za starenje destilata Kavalan koristi se burad od američkog hrasta. Prema njegovom mišljenju, ta burad su adekvatnija za jako tople klimatske uslove, jer sadrže manje tanina od evropskog hrasta. Da li uopšte treba da pominjem da su i kotlovi za destilaciju uvezeni iz Škotske?

Sam Džim Svon opisao je Kavalan viski kao „savršen spoj destilata i bureta koji može nastati samo u klimi Jilana na Tajvanu“.

Kavalan širom sveta širi dobar glas o viskiju sa Tajvana

„STR“ metod tretiranja buradi

Kavalan je prva destilerija koja je primenila sada već čuveni Svonov „STR“ metod tretiranja hrastovih buradi. STR je skraćenica za „strugana, tostirana i ponovo garavljena“ (shaved, toasted and re-charred). Ovaj metod bio je način da se prevaziđe nestašica polovnih buradi u globalnoj viski industriji. Svonova ideja je bila da se kupuju burad od vina, čija bi se unutrašnjost sastrugala, a zatim tostirala (predgrejavala). Nakon toga, ponovo bi se grejala na plamenu vatre od otpadaka drveta. Ovaj proces uklanja grube tanine iz drveta i doprinosi razvoju aroma šećera, vanile i začina. Upravo to je jedan od faktora koji Kavalanu daju kompleksnost koja prevazilazi godine starosti samog viskija. Kavalan je prepoznatljiv kao veoma pitak, blag i kremast, sa prijatnim slatkim notama koje asociraju na tropsko voće.

Suptropska klima i „anđeoski porez“

Drugi faktor koji doprinosi kompleksnosti Kavalan viskija vezan je za samu tajvansku klimu. Naime, suptropska vrelina i viskoka vlažnost vazduha doprinose ubrzanom starenju destilata. Dnevne temperature na Tajvanu idu preko 40 stepeni! S druge strane, noći su hladne. Tako da velike oscilacije temperature dovode do sazrevanja viskija dva do tri puta brže nego u Škotskoj. To za rezultat daje bogat i kompleksan viski posle samo nekoliko godina provedenih u hrastovom buretu.

Sa druge strane, suptropska klima uzima svoj danak kroz značajno veće isparavanje destilata. Za razliku od Škotske, gde godišnje oko 2% viskija ispari u etar, anđeoski porez porez na Tajvanu je drugačiji. Tačnije, iznosi i do 15% godišnje! Ako počnete da računate, šokiraćete se. To znači da posle samo dve godine starenja oko 30% destilata ispari iz bureta. A posle sedam godina starenja u buretu ne bi preostala ni jedna kap viskija! Iz tog razloga se viski sa Tajvana flašira mlad (dok ga još ima) i bez oznake starosti na etiketama.

  • Kavalan Classic Single Malt (40%) – recenzija autora
  • Boja: Ćilibarna.
  • Aroma: Sladak, sa obiljem aroma tropskog voća – mango, guava, japanska jabuka. Za njima slede floralne note, tragovi vanile i kokosa.
  • Ukus: Voćan i sočan. Dobar balans slatkih nota i začinske ljutine iz hrastovog drveta.
  • Završnica: Čista, sa notama svežeg voća i začina.

Skladištenje i flaširanje

Kavalan poseduje dva velika skladišta. Zanimljivo je da su zbog opasnosti od zemljotresa burad međusobno vezana u malim grupama 2×2. Pre flaširanja procenat alkohola u viskiju se snižava prirodnom vodom koja dolazi sa vrhova lokalnih planina. Mnogi Tajvanci dolaze u ovaj kraj radi odmora i opuštanja. Intersantno je da lokalni vazduh važi za najsvežiji i najzdraviji na celom ostrvu. 

Kavalan i planovi za budućnost 

Planovi za budućnost podrazumevaju širenje asortimana proizvoda. Od 2019. godine destilerija u svom portfoliju ima i Kavalan džin, napravljen od istog ječmenog destilata koji se koristi za single malt viski, i koji sadrži lokalne biljke fortunelu, karambolu i crvenu guavu. 

Navedeno širenje asortimana omogućeno je povećanjem prizvodnih kapaciteta 2016. godine. Tada je Kavalan izgradio drugu destileriju na istoj lokaciji, koja ima 16 kotlova za destilaciju. Rezultat je povećanje obima proizvodnje na 9 miliona litara alkohola godišnje.

Sledeći logičan korak je osvajanje novih tržišta. Trenutno je najveće tržište Evropa, ali je cilj intenzivnije širenje na Ameriku i Japan. Ako pri tom uspeju da održe kvalitet i kompleksnost svog proizvoda, biće to veliki nastavak jedne uspešne priče. 

(Visited 397 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close