Autor: 12:42 Reportaže • One Comment

Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija | Reportaža

Projekat koji realizuje Savez Proizvođača Rakije zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednom stručnom službom “Bačka Topola”, počeo je da daje opipljive rezultate na polju promocije brenda srpske rakije. Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija konačno je održano u Beogradu.

U nastavku možete pronaći reportažu sa jučerašnje manifestacije održane u hotelu Radisson Old Mill. Osim toga, tu su i rezultati sa ocenjivanja domaćih rakija sa tržišta.

Ako bismo analizirali rakijske događaje, izložbe ili sajmove u prethodnih nekoliko godina, možemo se složiti da stvari polako evoluiraju. Manifestacije iz godine u godinu postaju sve ozbiljnije, i možemo reći polako dostižu svetski nivo.

Nogu je, pre koju godinu, povukao Distillery Masters u organizaciju Beogradskog Salona Vina. Sajam je održan u hotel Hyatt Regency na jednom zaista visokom nivou. Juče smo imali priike da prisustvujemo još jednoj sjajnoj rakijskoj manifestaciji u predvorju hotela Radisson Old Mill Belgrade. 

Ovaj događaj predstavlja deo projekta Saveza proizvođača rakije Srbije koji ima za cilj uspostavljanje i razvoj srpske rakije kao brenda. Destilerije iz cele Srbije, iz svih 10 rakijskih regija prestavile su svoje proizvode publici, a događaju je prisustvovalo nekoliko visokih zvaničnika, a među njima bio je i ministar poljoprivrede  Branislav Nedimović.

Ovom događaju je prethodilo Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija čijii su rezultati juče zvanično objavljeni, a pobednicima su uručene medalje.

Pomenuto senzorno ocenjivanje predstavlja prvo zvanično Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakije u organizaciji SPR. Takođe, to je i prvi korak ka standardizaciji ove vrste takmičenja. 

NACIONALNO OCENJIVANJE KVALITETA RAKIJA U BROJEVIMA

Degustacija je realizovana 10. juna takođe u prostorijama hotela Radisson Old Mill, a u samoj organizaciji učestvovala je i SERSA. Senzornom ocenjivanju je pristupila komisija od čak 15 članova. 

Ocenjeno je ukupno 74 uzorka, a za razliku od konvencionalnog načina uzorkovanja, ovog puta su rakije uzimane direktno sa tržišta.

Skala za ovo ocenjivanje je standardizovana u skladu sa pravilima OIV za ocenjivanje grožđanih rakija. Ova skala nosi ukupno 100 poena za razliku od konvencionalne koja nosi 20.

Potpuno nova metodologija ocenjivanja i rangiranja donela je određena iznenađenja kada su nagrade u pitanju, a rezultate  i dodeljene medalje možete preuzeti ovde.

Prema rečima članova stručne komisije, pomenutu skalu je potrebno dalje optimizovati. Odnosno potrebno je prilagoditi je specifičnostima koje srpska rakija i njena kompleksnost nosi sa sobom.

Savez proizvođača rakije i ministarstvo poljoprivrede takođe rade na projektu dizajniranja rakijske čaše, a više o tome možete saznati ovde .

(Visited 1.039 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close