Projekat koji realizuje Savez Proizvođača Rakije zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednom stručnom službom “Bačka Topola”, počeo je da daje opipljive rezultate na polju promocije brenda srpske rakije. Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija konačno je održano u Beogradu.
U nastavku možete pronaći reportažu sa jučerašnje manifestacije održane u hotelu Radisson Old Mill. Osim toga, tu su i rezultati sa ocenjivanja domaćih rakija sa tržišta.

Ako bismo analizirali rakijske događaje, izložbe ili sajmove u prethodnih nekoliko godina, možemo se složiti da stvari polako evoluiraju. Manifestacije iz godine u godinu postaju sve ozbiljnije, i možemo reći polako dostižu svetski nivo.
Nogu je, pre koju godinu, povukao Distillery Masters u organizaciju Beogradskog Salona Vina. Sajam je održan u hotel Hyatt Regency na jednom zaista visokom nivou. Juče smo imali priike da prisustvujemo još jednoj sjajnoj rakijskoj manifestaciji u predvorju hotela Radisson Old Mill Belgrade.
Ovaj događaj predstavlja deo projekta Saveza proizvođača rakije Srbije koji ima za cilj uspostavljanje i razvoj srpske rakije kao brenda. Destilerije iz cele Srbije, iz svih 10 rakijskih regija prestavile su svoje proizvode publici, a događaju je prisustvovalo nekoliko visokih zvaničnika, a među njima bio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Ovom događaju je prethodilo Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija čijii su rezultati juče zvanično objavljeni, a pobednicima su uručene medalje.
Pomenuto senzorno ocenjivanje predstavlja prvo zvanično Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakije u organizaciji SPR. Takođe, to je i prvi korak ka standardizaciji ove vrste takmičenja.
NACIONALNO OCENJIVANJE KVALITETA RAKIJA U BROJEVIMA
Degustacija je realizovana 10. juna takođe u prostorijama hotela Radisson Old Mill, a u samoj organizaciji učestvovala je i SERSA. Senzornom ocenjivanju je pristupila komisija od čak 15 članova.

Ocenjeno je ukupno 74 uzorka, a za razliku od konvencionalnog načina uzorkovanja, ovog puta su rakije uzimane direktno sa tržišta.
Skala za ovo ocenjivanje je standardizovana u skladu sa pravilima OIV za ocenjivanje grožđanih rakija. Ova skala nosi ukupno 100 poena za razliku od konvencionalne koja nosi 20.
Potpuno nova metodologija ocenjivanja i rangiranja donela je određena iznenađenja kada su nagrade u pitanju, a rezultate i dodeljene medalje možete preuzeti ovde.
Prema rečima članova stručne komisije, pomenutu skalu je potrebno dalje optimizovati. Odnosno potrebno je prilagoditi je specifičnostima koje srpska rakija i njena kompleksnost nosi sa sobom.
Savez proizvođača rakije i ministarstvo poljoprivrede takođe rade na projektu dizajniranja rakijske čaše, a više o tome možete saznati ovde .
Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakija održano je u hotelu Radisson Collection Savez proizvođača rakije kao organizator nacionalnog senzornog ocenjivanja Prof dr Ninoslav Nikićević tokomocenjivanja Manifestacija je održana u hotelu Radisson Old Mill Belgrade Novi sistem ocenjivanja rakija Dr Ivan Urošević na Nacionalnom ocenjivanju rakija Na ocenjivanju je bilo 74 uzorka 47 uzoraka iz cele direktno sa tržišta SERSA je pomogla u. organizaciji Degustacija na profesionalnom nivou
[…] Takođe, Savez proizvođača rakije organizovao je i prvo Nacionalno ocenjivanje domaćih rakija, a rezultate ovog ocenjivanje možete pronaći ovde. […]