Datacentar

Autor: 13:13 Vina

Decanter | Sve o prestižnom vinskom ocenjivanju

O tome koliko je Decanter popularan među domaćim vinarima možda i najbolje mogu da posvedoče brojevi. 2019. godine poslato je 67 vina iz Srbije na ovo takmičenje, dok je 2014. poslato samo 35 vina. Dakle, za pet godina broj srpskih vina na takmičenju Decanter se gotovo udvostručio. To je ujedno i jasan pokazatelj da njihova medalja na boci zaista nešto znači.

Zašto je Decanter tako popularan i cenjen kako u svetu tako i kod nas? Da bismo došli do odgovora donosimo vam najznačajnije informacije o organizaciji takmičenja i ocenjivanju. Pa da vidimo, kako u stvari funkcioniše Decanter.

Organizacija takmičenja

Proizvođači koji šalju svoja vina na ocenjivanje dužni su da daju tehničke podatke o vinu kao i cenu vina poslatog na ocenjivanje jer su vina za degustaciju organizovana prema: zemlji porkela, regionu, boji, stilu, godini berbe i ceni. Takav sistem omogućava da se vina ocenjuju u određenim grupama u kojoj sva vina stilski i cenovno pripadaju istoj kategoriji. 

Dakle, nemoguće je da belo vino od 100 evra ocenjuje isti panel sudija sa crvenim vinom koje košta 20 evra. 

Decanter & Paneli

Sudije na ovom takmičenju dolaze iz različitih profesija koje su u sklopu vinskog biznisa. Pa tako među njima ima i onih sa titulom Master of Wine ili Master Sommeliers, ali i onih koji se bave proizvodnjom vina, prodajom, edukacijom…

Svakako, ono što je još bitnije to je da je ocenjivanje organizovano po kategorijama. One su prvenstveno bazirane na vinskim regionima. To praktično znači da će svaki šampanjac poslat na takmičenje, biti ocenjen na panelu šampanjca, a sudije tog panela biće ljudi iz vinskog biznisa koji se prvenstveno bave šampanjcem, odnosno imaju iskustva u ocenjivanju tog vina . 

Takođe, svaki panel ima i svog glavnog sudiju. On vodi računa o organizaciji i regularnosti, ali i o svim sudijama koji ocenjuju u sklopu jednog panela. Broj panela varira i zavisi od vinskih regiona, pa se tako često dešava da se otvraju novi regionalni paneli. Na primer, za Decanter 2020 otvorili su se paneli Languedoc-Roussillon, Alzas, Centralna i Južna Italija. 

Dostupne informacije za sudije

Svaki sudija degustira i ocenjuje vino samostalno znajući region, stil i cenovnu kategoriju tog vina. Međutim, ono što je najvažnije, to je da sudije ne znaju ime proizvođača ili brenda. Upravo to u mnogo čemu pomaže da takmičenje ostane nepristrasno i pravično. 

Nakon što je svaki sudija ocenio svoje uzorke, sve sudije na panelu upoređuju beleške i ocene. Upravo kako bi postigli koncenzus i svakom vinu dodelili određeni broj poena.

CO-CHAIRS

Funkcija Co-chair na takmičenju Decanter označava sudiju najvišeg ranga. On nadgleda svaki regionalni panel i svakog glavnog sudiju regionalnog panela vodeći računa o njihovim ocenama i regularnosti samog takmičenja. 

Kao što vidite, u pitanju je vrlo odgovoran posao. Shodno tome potrebno je mnogo znanja, iskustva i kredibiliteta za to. Upravo zato se i sudije koje se nalaze na ovoj poziciji ne menjaju često. 

Ukupno ih ima tri, a aktuelne sudije na poziciji Co-chair su: 

Sarah Jane Evans MW
Sarah Jane Evans MW
Michael Hill Smith MW
Michael Hill Smith MW
Andrew Jefford
Andrew Jefford

Medalje i kategorije na takmičenju Decanter

Medalje odgovaraju sistemu bodovanja do 100 poena, a samo ocenjivanje se odvija u tri faze. U svakoj fazi nagrađena vina su pažljivo ocenjivana nekoliko puta kako bi finalna odluka bila relevantna i jedinstvena. Pa da vidimo, šta u stvari podrazumeva prva faza ocenjivanja. 

U prvoj fazi (nedelji ocenjivanja) prema gore navedenim kriterijumima svaki glavni sudija regionalnog panela nadgleda ocenjivanje i ponovo ocenjuje sva vina koja je njegov panel sudija nagradio zlatnom ili srebrnom medaljom, dok sudije na poziciji co-chairs ocenjuju vina svakog panela nagrađena zlatnom medaljom . 

To praktično znači da su sva vina nagrađena srebrnom medaljom ocenjivana tri puta, a ona nagrađena zlatnom dva puta.  

Vina koja osvoje od 83-85 poena dobijaju preporuku i opsiuju se kao jednostavna i prihvatljiva. Vina sa 86-89 poena imaju bronzanu medalju, ona sa 90-94 poena smatraju se veoma kompleksnim i dobijaju srebrnu medalju dok ona sa 95-96 poena imaju zlatnu medalju i smatraju se odličnim vinima sa neverovatnim karakterom i kompleksnošću. 

U drugoj fazi glavne sudije regionalnih panela i co-chairs ocenjuju sva vina koja su osvojila zlatnu medalju. Cilj im je da odluče koja od njih će osvojiti platinu. Vrlo je bitno napomenuti da ne postoji ograničenje u smislu koliko će vina sa zlatnom medaljom osvojiti platinu. Takođe, moguće je da više od jednog vina iz jedne zemlje ili regije osvoje platinu.

Vina koja su osvojila platinu, a pripadaju cenovnoj kategoriji nižoj od 15 funti nose nagradu Best Value Platinum

Best in Show

I u poslednjoj, trećoj, fazi ocenjivanja co-chairs degustiraju sva vina koja su osvojila platinu. Najboljima dodeljuju nagradu Best in Show i ta vina se naravno smatraju najboljim na celokupnom takmičenju.

Kao što vidite, Decanter je tako organizovan da su vina ocenjivana nekoliko puta. Osim onih koja su dobila preporuku i bronzanu medalju. Kako od strane glavnih sudija panela, tako i od strane sudija na poziciji co-chair. Insistiranjem na nekoliko ocenjivanja Decanter smanjuje prostor za grešku. Čini nam se da upravo zato, ocene njihovih sudija celokupan vinski svet prihvata i poštuje. 

(Visited 322 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close