Vina iz amfore

Autor: 23:27 Vina

Vina iz amfore | Marketinški trik ili tajna proizvodnje

Vina iz amfore nisu velika novost, kako za vinare, tako i za ljubitelje i poznavaoce vina. Međutim ako postavite pitanje koje su prednosti amfore u odnosu na inoks tank ili bure onda ćete i doći do odgovora na pitanje da li amfora utiče na kvalitet pojedinih vina ili je samo mamac za kupce .

Amfore, kao sud za fermentaciju ili odležavanje vina su se koristile još u doba Rimljana i Starih Grka. Mada su tada bile aktivne glinene amfore, a danas moderni proizvođači najčešće koriste keramičke amfore. 

Keramika kao materijal za sudove za fermentaciju i odležavanje vina je veoma korisna jer olakšava čišćenje. Takođe, i uzimanje uzorak za određena merenja može biti znatno olakšano na pojedinim modelima. 

U svakom slučaju, amfora kao sud za odležavanje vina ima mnoge prednosti. Danas, pričamo o tri glavna razloga zbog kojih je ona dobar izbor za odležavanje vina. 

Prednosti amfore

1. Vina iz amfore – Poroznost 

Za razliku od inoksa, amfora se pravi od keramike, a jedna od glavnih osobina ovog materijala je upravo poroznost. Jednostanije rečeno, zahvaljujući amfori moguća je  konstantna razmena gasova između vina koje se nalazi u njoj i spoljašnje sredine. 

Upravo ta razmena gasova omogućava i favorizuje reakcije polimerizacije . Tim reakcijama se tanini u vinu omekšavaju menjajući ukus vina u velikoj meri na bolje. Dakle, tanini kao jedna od najvažnijih komponenti crvenog vina postaju mekši i prijatniji. Samim tim, celokupan ukus vina menja se u pozitivnom smeru. 

2. Vina iz amfore – Konstantna Temperatura 

Održavanje konstantne temperature je važan faktor ukoliko želimo da očuvamo svežinu vina. Ovo pravilo važi, bez obzira na to u kom sudu vino odležava.

Preciznije rečeno, konstantna temperatura favorizuje aktivnost prekursora aroma koji donose svežinu vinu. Prekursor je jedinjenje iz kojeg hemijskom reakcijom nastaje drugo jedinjenje specifičnog mirisa čime se značajno menja aromatika vina. 

Jednostavnije rečeno, aroma koja nas asocira na određeno voće na primer nastaje od svog prekursora. Određenom prekurosru su potrebni određeni uslovi da bi stupio u hemijsku reakciju. 

Dakle, konstantna temperatura očuvaće svežinu vina. Odnosno sveže arome voća čime će i miris vina imati dobru izbalansiranost između voćnih i kompleksnih aroma.

3. Vina iz amfore- Kretanje sitnih čestica 

Oblik amfore favorizuje kretanje čestica u vinu, mada će samo kretanje biti determinisano ne samo oblikom suda već i temperaturom.

Na višim temperaturama i kretanje čestica je učestalije. Takođe, oblik jaja kod amfore pospešuje kretanje čime svaka sitna čestica u vinu kretanjem daje nešto vinu. To nešto može uticati na ukus vina, miris ili na celokupan utisak.

Da bi značaj kretanja čestica u vinu bio jasniji možemo uzeti primer odležavanja belih vina u barik buradima. Upravo tu se često primenjuje postupak batonnage. U barik buradima vremenom dolazi do taloženja. Kako bi se sitne čestice dovele u kontakt sa vinom talog se redovno podiže. Upravo to podizanje taloga i dovođenje čestica u kontakt sa vinom naziva se batonnage. Ovaj postupak se često primenjuje kod Chardonnay vina. 

I dok kod buradi moramo podizati talog, ovakav postupak događa se prirodnim putem kod vina koja odležavaju u amfori. To u mnogo čemu olakšava posao u podrumu i naravno štedi vreme. 

Dakle, poroznost, konstantna temperatura i prirodno kretanje sitnih čestica u vinu smatraju se glavnim prednostima amfore. Ipak, konačna odluka da li će neko vino odležavati u njoj ili ne zavisi prvenstveno od toga da li određenoj sorti i tipu vina ova svojstva odgovaraju. 

(Visited 567 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close