procedura za registraciju proizvodnje jakih pića

Autor: 20:09 Destilati • 43 Komentara

Proizvodnja jakih alkoholnih pića I Vodič za registrovanje destilerije

Ukoliko živite i radite u Srbiji, sasvim sigurno ste do sada prihvatili činjenicu da za bilo kakvu vrstu registracije, prijave, odjave, ili puko dobijanje informacija, morate odvojiti jako puno vremena i naravno živaca. Može se steći utisak da se u našoj državi ništa ne može uraditi jednostavno i lako.

Ipak, u poslednjih nekoliko godina stvari su počele da se menjaju. Procedure se postepeno simplifikuju, a veliki broj zahteva možete podneti i čak u potpunosti realizovati online.

Ono što ipak ostaje problem u određenim oblastima jeste dostupnost jasnih, preciznih i potpunih informacija. Upravo zato smo danas ovde, vi i ja. U tekstu koji sledi pokušaću da vam na jasan i precizan način dam odgovore na pitanja koja vas verovatno muče.

Kako da hobi i pasiju pretvorite u biznis?

Dakle, kako registrovati destileriju za proizvodnju jakih alkoholnih pića u Srbiji? Ovo je pitanje koje nam vrlo često postavljate, a ako ovog trenutka otvorite Google, shvatićete da niste jedini, jer je ovo fraza koju ljudi često kucaju na pretraživaču. 

Industrija alkoholnih pića je definitivno u konstantnom razvoju i sve je više ljudi koji razmišljaju o pokretanju sopstvene proizvodnje. Ovde bih u prvoj liniji izdvojio proizvodnju rakije, zatim džin se polako ali sigurno razvija, a potom likeri i druga jaka alkoholna pića.

Zašto je to tako? Postoji mnogo razloga za to, a jedan od osnovnih je naravno finansijske prirode. Ipak ono što je sigurno jeste to da je sve više onih koji svoj hobi ili pasiju žele da vide na rafu, sa etiketom.

Procedure nekada zaista mogu biti komplikovane

Puno je malih, hobi proizvođača koji bi želeli da svoju proizvodnju legalizuju i svoj proizvod plasiraju na tržište. Kada je i zašto to dobar ili loš potez razmotrićemo nekom drugom prilikom.

Dakle upravo da svi vi koji želite da pokrenete proizvodnju ne biste mnogo lutali i gubili vreme, odlučio sam da konkretne faze registracije koje morate proći, objedinim u jedan tekst.

Nadam se da ću odgovoriti na sva pitanja koja vam prolaze kroz glavu, a ukoliko to ipak ne učinim, budite slobodni da ih postavite u komentarima. Neka papir olovka u ovom momentu budu prvi korak vaše registracije.

Da li vam uopšte treba destilerija da biste se bavili proizvodnjom alkoholnih pića?

Pre nego što se pozabavimo samom procedurom registracije, želim da razjasnimo nekoliko spornih teza o samoj proizvodnji, njenom izgledu i načinu funkcionisanja.

Kada pomislimo na jedan pogon za proizvodnju rakije na primer, u glavi nam se pojavljuje slika jednog postrojenja sa destilacionim aparatom, nizom inox tankova, podrumom za starenje punom hrastove buradi, zatim laboratorijom, salom za punjenje itd. Okolo su naravno pumpe, filteri, i ostala oprema neophodna za funkcionisanje proizvodnje.

U realnosti, to zapravo ne mora izgledati ni prilžno navedenom scenariju.

U zavisnosti od vrste proizvodnje, zahteva samog proizvoda i vašeg koncepta uopšte, za proizvodnju će vam biti potrebna različita oprema. U tom smislu, sa zakonske strane, preciznih instrukcija niti bilo kakvih ograničenja nema.

Kako jedna destilerija treba da izgleda?

Destilacioni aparat odnosno kazan za rakiju nije vam potreban da biste se bavili proizvodnjom rakije. Pitate se kako? Jednostavno. Rakiju možete otkupljivati kao polu proizvod, kupažirati i potom puniti pod svojom etiketom. 

U tom slučaju potrebno vam je samo nekoliko cisterni. Ukoliko se bavite likerima takođe, potrebni će vam biti ponovo sudovi za mešanje i pumpa. 

Dakle, vrsta i  obim proizvoda i tehnološki zahtevi određuju šta vam je od opreme potrebno za samu proizvodnju, Zakon vas ni u čemu ne uslovljava

Šta je sa tehnologom ili stručnim licem?

Za razliku od prethodnog Zakona o jakim alkoholnim pićima (iz 2009. godine) tehnolog vam danas sa pravne strane neće biti potreban.

Prethodni zakon je proizvođače obavezivao da  u radnom odnosu moraju imati tehnologa. Takođe postojali su i minimalno tehnički uslovi koji su predviđali određeni broj prostorija, specifičnu opremu koju je svaki proizvodjač morao da ima bez obzira na to da li mu ona treba ili ne.

Možete pretpostaviti da je ovakav zahtev dao prilično loše rezultate. Na tržištu koje trenutno broji više od 640 registrovanih proizvođača jakih pića. Sa druge strane Beogradski i Novosadski univerzitet godišnje proizvedu manje od 40 inženjera za celu prehrambenu industriju pa je jasno da je ovakav uslov neodrživ.

Vi određujete da li vam je potreban tehnolog, ne zakon

Sa logičke strane, ukoliko smatrate da vam stručna pomoć nije potrebna u proizvodnji, zašto biste je plaćali?

Ovo bih istakao kao jednu od ključnih promena koje je zakon iz 2016. uneo u okvire proizvodnje, ali naravno nije jedina.

Procedura za registraciju – odakle da počnete?

Procedura za registraciju proizvođača jakih alkoholnih pića sastoji se iz nekoliko faza, a prva je svakako registrovanje pravnog lica (firme) u  APR-u , a to može biti d.o.o. ili preduzetnička radnja. 

U početku teksta sam pomenuo da je evidentan napredak na polju pojednostavljivanja određenih procedura u Srbiji. Ovo bi svakako bio jedan dobar primer. Danas vam je za registrovanje firme potrebno manje od sat vremena i jedna kratka poseta Agenciji za privredne registre.

Nakon registracije pravnog lica, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva se podnosi zahtev upis u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića.

Ovo se radi prilično jednostavno, potrebno je samo da popunite obrazac i zajedno sa izvodom koji ste prethodno dobili iz APR-a dostavite ga Ministarstvu.

Pomenuti obrazac možete preuzeti ovde.

Ministarstvo potom obrađuje vaš zahtev i upisuje vas u Registar.

Prosečna procedura za dobijanje rešenja odnosno upisa u Registar traje od  2 – 3 nedelje, a proizvođač je po završetku procedure registrovan za proizvodnju, ali ne i za puštanje proizvoda u promet.

Ovo je veoma važno da razumete: proizvoditi možete, prodavati ne možete. Kada su jaka alkoholna pića u pitanju radi se o akciznoj robi pa su posledice koje možete snositi veće u odnosu na ostalu robu.

Da rezimiram, u ovom momentu vi imate registrovanu firmu i upisani ste u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što znači da se potpuno legalno možete baviti proizvodnjom.

Kako se proizvod pušta u promet?

Da bi registrovani proizvođač mogao da pusti u promet jako alkoholno piće, koje je ponoviću akcizni proizvod, mora se prijaviti Poreskoj upravi , i to u centralu u ulici Save Maškovića br 2

Poreska uprava takođe ima svoj Registar jakih alkoholnih pića i u ovom koraku se vi kao proizvođač u njega upisujete. Naravno pre samog odlaska u Poresku upravu potrebno ih je kontaktirati kako bi se dobila lista svih potrebnih papira.

Rešenje iz Poreske uprave se dobija odmah na licu mesta, uz prethodno dostavljenu potpunu dokumentaciju. 

Ne zaboravite da je rakija akcizna roba

Sledeći korak je izjava o kapacitetu i planiranom obimu proizvodnje za period od 6 meseci, kao i broju sudova. Dakle, i pre nego što počnete sa proizvodnjom morate imati jasan plan proizvodnih kapaciteta, a vaša oprema mora pratiti taj plan.

Izjava se popunjava i dostavlja poreskoj inspekciji, nakon čega inspektor izlazi na teren radi provere podataka koji su uneti u izjavu. 

Inspektor na licu mesta (u vašem pogonu) utvrđuje tačnost informacija i sastavlja zapisnik. Na osnovu tog zapisnika, naravno ukoliko potvrđuje vašu izjavu, stekli ste uslov da aplicirate za dobijanje akciznih markica.

Dobijanje akciznih markica 

Ispunili ste pomenuti uslov i sada je red da aplicirate za dobijanje akciznih markica.

U centrali Ministarstva finansija (u ulici Kneza Miloša br. 20), referentima u sektoru za akcizne markice dostavljate dokumentaciju potrebnu za inicijalni zahtev za dobijanje markica.

Svrha ove prve prijave jeste prvenstveno u tome da se dostave podaci (biće potrebne i fotografije) krivično odgovorne osobe koja odgovara za akcizne markice i njihovu upotrebu. 

Važno je napomenuti da se za svaku šaržu akciznih markica podnosi zahtev, ali je procedura pri inicijalnoj registraciji, nešto duža. Na osnovu zahteva izdaje se predračun iz Kovnice novca u Topčideru, za štampu akciznih markica i njega morate odmah platiti. 

Ipak, ne brinite, cena štampe jedne markice je oko jednog dinara pa ukupna suma neće predstavljati preveliko optrećenje. Napomenuću da se akcizne markice izdaju u pakovanjima od po 2000 komada, što je i minimalna količina koju možete zatražiti. Ovo praktično znači da se pri poručivanju morate uklopiti u cifre od 2000, 4000, 6000….

Na korak do puštanja u promet

Dakle Kovnici novca plaćate predračun i možete otići na adresu Pionirska br. 2, u Beogradu i preuzeti ih. 

Od momenta kada ste preuzeli akcizne markice, imate obavezu da Ministarstvu finansija na kvartalnom nivou dostavljate izveštaj o njihovom utrošku. Prema utrošku markica ćete ubuduće i plaćati cenu akcize.

U ovom trenutku preuzimanjem akciznih markica, procedura za registraciju proizvodnje jakih alkoholnih pića je završena. U tom pogledu, dobili ste sva prava za proizvodnju i puštanje u promet jakog pića, ali i obaveze i odgovornosti.

Ne smemo zaboraviti da ste prema Zakonu o bezbednosti hrane, vi kao proizvođač, u obavezi da uradite analizu na bezbednost hrane, pre puštanja u promet. Ovu analizu možete izvršiti u nekoj od referentnih laboratorija.

Nadam se da sam uspeo da razjasnim kako izgleda kompletna procedura da registraciju proizvodnje jakih alkoholnih pića. Potrudio sam se da vam navedem tačne adrese i kontakte organa kojima morate da se obratite u konkretnoj fazi.

Svima vama koji ste se odlučili da uplovite u proizvodne vodi želim puno sreće. Srbiji idalje fale vrhunska pića. Svetu fali vrhunska srpska rakija. I itekako ima mesta za još puno kvalitetnih proizvođača.

Zapamtite da je tim Magazina Gušt ovde da pokuša da vam posao olakša i pronađe odgovore na pitanja koja vas muče. Voleli bismo da čujemo vaše komentare na ovaj tekst. Da li je uspeo da vam pomogne, i da li još uvek imate nepoznanice kada je registracija proizvodnje u pitanju.

(Visited 8.467 times, 16 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close