Vladimir Simic

Autor: 19:55 Intervjui

Svet miksologije I Intervju sa Vladimirom Simićem

Pažljivo smo vas slušali prethodnih meseci i zaključili smo da je bartending tema koja vas itekako zanima. Razmišljali smo dugo odakle da počnemo i shvatili smo da je prava adresa za ulaz u svet miksologije upravo Vladimir Simić. 

Vladimir Simic
Vladimir Simić

Višegodišnjom karijerom u bartendingu Vladimir je napravio sjajne rezultate, a svoje iskustvo i znanje odlučio je da nesebično podeli danas sa nama. 

Pitanja je bilo mnogo, ali smo ih za prvi put sveli na razumni broj. Mnogo tema nismo stigli da ispričamo u ovom prvom, zvaničnom razgovoru, ali obećavamo, nastavljamo uskoro ovu priču. 

Kako ste izabrali svet mikoslogije i čime Vas je ova profesija zauvek ”kupila”? Kako je izgledao Vaš profesionalni put i da li svet miksologije pretstavlja modernu vrstu umetnosti?

Najjednostavije rečeno, sticajem raznih okolnosti i iz želje da nađem nešto što me pokreće. Studirajući političke nauke skapirao sam da nije to ono čime želim da se bavim, da to jednostavno nisam ja. Prešao sam na hotelijerstvo i uporedo počeo da radim i to me je pokrenulo u željenom pravcu. 

Ceo moj put je nekako i povezan sa razvojem celokupne industrije kod nas. Krenule su obuke za bariste, došlo je do podizanja vinske kulture u Srbiji, pa ponovno jačanje barske scene, razne saradnje sa kuvarima, poslastičarima … Sve se odvijalo polako, stepenik po stepenik, što je nekako i najvažnije za dugoročni opstanak u poslu.

Što se tiče bartendinga i umetnosti, neka gosti ocene da li pripadamo nekoj umetnosti ili ne, ionako se dosta toga odvija zbog njih.

Vladimir Simic
Na radnom zadatku

Član ste i osnivač udruženja Bartenders 710, kroz koji držite treninge i edukacije kako početnicima, tako i onim iskusnijim u ovom poslu. Kako se odvija program tokom godinu dana pandemije? Da li se može ući u svet miksologije online? 

Odvija se teško, komplikovano, bolje rečeno skoro nikako, ali dobro isto nam je kao i drugim sličnim delatnostima, snalazimo se kako znamo i umemo i sretni smo pre svega zbog velikog strpljenja i razumevanja naših članova i učenika. Online edukacija moguća je do određene tačke, ali da sve može da se nauči online, predavanja uživo ne bi ni postojala. Kako izgleda degustiranje koktela i raznih drugih pića preko monitora, e to zaista ne bih znao da vam kažem.

Mnogi razmišljaju o tome da postanu baremni. Kako biste ih Vi kao iskusan u ovom poslu posavetovali? Koje osobine, kvalifikacije i znanja treba da imaju i koliko novca i vremena treba da odvoje da bi bili uspešni u tom poslu?

To je baš individualna stvar. Nema tu puno saveta, postavlja se samo pitanje da li to želiš ili ne. Što više znanja, što više vremena koje ulažete u sebe i što više novca koji trošite na edukaciju, vam otvaraju mnogo mogućnosti i čine ovaj posao zanimljivijim. Kao što kaže Frensis Bejkon, „ Znanje je moć ” . To je definitivno vaše najjače oružje.

Evidentno je to da je pandemija ozbiljno pogodila mnoge grane privrede, između ostalog i ugostiteljstvo. Šta je na državi da uradi u ovoj situaciji i vidite li neki model poslovanja koji se može uspostaviti u skladu sa aktuelnim merama? 

Ako me zaposle u Ministarstvu turizma, onda mogu da ih naučim kako da sačuvaju ugostitelje (smeh). To važi za svaki period, ne samo za ovaj u doba pandemije. Jak sindikat rešava sve po mom mišljenju.

Hajde da se osvrnemo na nešto vedrije teme. Šta je Vladimire za Vas viski? Šta ga čini posebnim u u odnosu na ostala jaka pića?

Viski je za mene jedno od omiljenih kategorija pića. U isto vreme i posao i zadovoljstvo. Dobar drug u trenucima tišine i sjajan saputnik raznih specijaliteta. Definitivno, u smislu odležavanja, izbora burića za odležavanje, tradicije i prestiža je drugačiji od svih ostalih alkoholnih pića.

Vladimir Simic
Svet miksologije

Moramo pomenuti i da ste višegodišnji ambasador William Grant`s viskija. Opišite nam ukratko to iskustvo. 

Pre nekih 5 godina, počeo sam da radim taj posao i nisam bio siguran šta nosi. Međutim, imao sam više sreće nego što sam mogao da zamislim, jer je u istom tom periodu počela i ekspanzija škotskih malt viskija, tako da sam dobio vetar u leđa. To je jedan zaista sjajan posao koji donosi izvanredne degustacije, treninge za osoblje, uparivanje viskija sa hranom, a pre svega poznanstvo sa sjajnim kolegama.

Kada sve ovo znamo, moramo se osvrnuti i na domaćeg “superteškaša”. Kako vidite srpsku rakiju, njen razvoj i uopšte potencijalnu poziciju na globalnoj alkoholnoj sceni?

Pa radujem se iskreno, mnogo se pomerilo ka boljem. Za mene je rakija ona koja se pravi isključivo od šljiva (smeh). Šalu na stranu, ako država bude stala iza toga onda očekujem još bolji i brži razvoj, a i proboj na tržište Evrope, pa i sveta, zašto da ne. Siguran sam da regulativa sorti, geografskog porekla, minimuma odležavanja, voćnog blenda, kontrola proizvodnje i zaliha, može ovo piće sa dušom i te kako učiniti cenjenim. Dajte mi bilo koje piće koje ima bolju sirovinu za proizvodnju alkoholnog destilata? 

Dakle, ne treba terati inat, nego učiti od onih koji su svoja pića podigli visoko na lestvici. 

Svet miksologije obuhvata i rakiju, kakvo je njeno mesto? Čega ima, a šta nedostaje?

Iskreno, nema je puno jer se niko ne bavi time temeljno i studiozno na duže staze. Mada moram priznati da ima sjajnih receptura koje su osmislile moje kolege. Takođe, iskreno i verujem da smo svi mi bartenderi nezvanično polagali svoje znanje upravo na koktelima sa rakijom. 

Zašto to nije otišlo na viši nivo i steklo veću popularnost? Zato što je većina rakija teška za dalje mešanje, pogotovo kada govorimo o tradicionalnim rakijama. 

Upravo zato, siguran sam da treba imati tradicionalne šljivovice koje bi se konzumirale čiste kako bi pokazale svoj potencijal i visok kvalitet, a opet spremiti i moderne rakije namenjene za svet miksologije. Sve to nije lako objasniti proizvođačima. Kada budu spremni, napravićemo jedan veliki korak napred sa srpskom rakijom.

Za kraj, s obzirom na aktuelnu situaciju sa korona virusom, prinuđeni smo da sami sebe zabavljamo kod kuće, pa bi jedna kratka i laka receptura za pripremu koktela u kućnim uslovima sigurno razveselila naše čitaoce. Koji koktel i kako bismo mogli pripremiti ovog petka? 

Vrlo jednostavno, uzmite 4-5 cl vašeg omiljenog pića koje imate kod kuće, dodajte 2 do 3 cl limunovog soka, malo šećera ili omiljenog sirupa ako ga imate kod kuće i 1 belance. Sve stavite u posudu (mikser za kafu/ručni blender/pravi blender), umutite lepo i sipajte u čašu preko leda. Dolazi nam lepo i toplo vreme, a sour kokteli će to odlično ispratiti.

Ako nas pitate, ovo subotnje veče i zvanično može da počne. Pribor u ruke, pratite instrukcije i uživajte uz magazin Gušt i sjajne koktele.

(Visited 470 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close