Autor: 11:41 Reportaže

Francuski vinari dobijaju pomoć od države?

Sećate li se onih snimaka iz francuskih vinograda koji su obišli društvene mreže prethodnih dana? Da, francuski vinari i vinogradari borili su se vredno protiv prolećnih mrazeva paleći vatru u vinogradima.

Ipak, nakon nekoliko dana, možemo zaključiti da šteta nije mogla biti sprečena u potpunosti. 

Niske temperature u aprilu, napravile su velike probleme poljoprivrednicima i uprkos velikom trudu, celokupni rod se nije mogao spasiti. 

Borba protiv mrazeva u Francuskoj

Prethodna, korona godina, ugrozila je izvoz i prodaju vina , a ovogodišnji prolećni mraz samo je dodatno pogoršao već tešku situaciju. 

Šteta je načinjena, jedna od najvažnijih privrednih grana je ugrožena, ali francuski vinari nisu ostali bez odgovora sa vrha.

Dobijaju li francuski vinari podršku?

Predsednik francuske, pružio je podršku vinarima putem društvenih mreža, stavljajući im do znanja da je uz njih. A premijer francuske, Jean Castex, najavio je da će milijardu evra pomoći vlada obezbediti za sve ugrožene vinogradare i voćare.

Francuska je jedan od najpoznatijih i najvećih proizvođača vina na svetu

U intervjuu za radio Europe 1 , francuski ministar poljoprivrede Julien Denormandie, istakao je da država duguje mnogo sektoru poljoprivrede. Upravo zato, njihova pomoć je neupitna, a cifra od milijardu evra jeste velika, ali i neophodna.

Koji su ciljevi državne pomoći?

Osnovi cilj novčane pomoći je da pokrije gubitke poljoprivrednicima, mada će mere obuhvatiti i mnoštvo kratkotrajnih, brzih rečenja. To je veoma značajno za najugroženije, a njihov primer bilo bi planirano otpisivanje plaćanja socijalnih doprinosa za ovu godinu.

U slučaju vinogradara, francuska vlada uzima u obzir i sam proces proizvodnje vina. Vina iz ove berbe biće spremna za tržište najranije 2022. godine. Upravo zato , oni ističu da je važno ispratiti vinogradare i vinare na duže staze. Adekvatnu pomoć i podršku potrebno je obezbediti dugoročno.

Premijer je i najavio da će primena mera pomoći početi za 10 – 15 dana.

Posledice prolećnih mrazeva

Definitivno možemo zaključiti da se sektor vinarstva i vinogradarstva, ali i čitava poljoprivreda, suočava sa ozbiljnim problemima. Aktuelne klimatske promene neretko niko ne može zaustaviti. 

U slučaju Francuske, prolećni mrazevi jesu opasnost sa kojom se ona suočava već duže vreme, ali stvar je ovog puta otišla predaleko. Mada se mora priznati da je i aktuelna pandemija dala svoj doprinos.

Sigurno je da brza reakcija državnih organa, uz adekvatnu novčanu nadoknadu i dobru preraspodelu tog novca relaksira situaciju. I što je najvažnije daje nadu da se problem može rešiti.

Ostaje nam da ispratimo velika obećanja francuske vlade i da naučimo nešto iz ovog primera. I naravno da se nadamo da nas u budućnosti priroda neće stavljati često na ovakva iskušenja. 

Da li će francuski vinari prevazići sve prepreke i kakav će biti kvalitet ovogodišnje berbe, još uvek ne znamo. Ipak, do tad možemo da uživamo u proverenim francuskim vinima.

Nekoliko preporuka za uparivanje dobro poznatih vina sa hranom čeka vas u sledećem tekstu .

(Visited 177 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close