Vino i hrana idu zajedno. Da znam, nisam vam rekla ništa novo. Ipak, ako u bukvalnom smislu shvatimo ovu ideju, znači li to da je svako uparivanje vina i hrane uspešno?
Nije. Neke kombinacije su prosto uspešnije od drugih. Tačno je da u uparivanju dosta toga zavisi i od ličnog ukusa. Neko je raspoložen za nesvakidašnje ideje, dok neko više uživa u onim sigurnijim i opšte prihvatljivim.
Za sve vas koji želite da igrate na sigurno pripremila sam nekoliko kombinacija sa kojima ne možete da pogrešite.
Naravno, u obzir je uzeta i kuhinja koja je svojstvena ovim prostorima. Kao i vina koja lako možete naći u prodaji.
Dakle, ako se upravo pitate kako bi moglo da izgleda ovonedeljno uparivanje vina i hrane? Dovoljno je samo da pogledate nekoliko redova ispod, jer ideje su na korak od vas.
1. Pinot noir i pica Fungi
Aposlutno sva hrana koja sadrži pečurke ili tartufe je potencijalni prijatelj vina od sorte Pinot noir. Pitate se zašto? Upravo zbog specifične aromatike u kojoj su kod razvijenih vina naglašene zemljane arome i arome pečuraka.
S obzirom na samu teksturu pice, Pinot noir će je savršeno pratiti svojim laganim telom, umerenim taninima i kiselinama. I što je najvažnije, vino neće nadvladati samo jelo, već će ga oplemeniti i dopuniti.
Ali, napraviti picu kod kuće nije nimalo lako. Tačnije, napraviti pravo testo nije lako.
Ukoliko vam je potrebno par saveta na tu temu, evo prave adrese za vas .

2. Chianti i špageti Bolognese
Domaći specijaliteti sa domaćim jelima, zapamtite dobro to pravilo. U skladu sa tim, preporučujem vam da čuveni italijanski specijalitet začinite dobro poznatim italijanskim vinom koje se zove Chianti.
Prirodno visoke kiseline u ovom vinu podržaće bez problema paradajz sos. S druge strane, arome crvenog voća perfektno će se uklopiti u celu priču.

3. Uparivanje vina i hrane – Bordo kupaža i jagnjetina
Ima li jela koje češće nalazimo na domaćim trpezama od jagnjetine? Dobro, možda prasetina ima blagu prednost, ali svakako jagnjetina je jedno od najzastupljenijih jela u Srbiji.
Bordo kupažu u kojoj dominiraju Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon bez problema možete naći u domaćim prodavnicama pića. Kako od interancionalnih proizvođača, tako i od domaćih.
Mnogo je načina da pripremite jagnjetinu, ali verujte da koji god izaberete, Bordo kupaža će je adekvatno ispratiti svojom snagom.

4. Chardonnay i rižoto sa račićima i morskim plodovima
Ukoliko stavljate akcenat na morske plodove u svojoj ishrani, sorta grožđa koja će savršeno ispratiti vaše navike zove se Chardonnay.
Svilenkasta struktura ovog vina ispratiće teksturu jela podižući opšti utisak i o vinu i o hrani. A to nam je na kraju krajeva i cilj kod uparivanja vina i hrane.

5. Uparivanje vina i hrane – Tamjanika i lagane obrok salate
Odavno nam prve asocijacije na salatu nisu samo krastavac, zelena salata ili paradajz. Tu je i navedeno povrće, ali i čitav niz različitog mesa, voća i povrća. A kad sve to dopuni i dobar sos, nastaje odličan obrok.
E baš taj miks u kome se prepliću slatkasti i slani ukusi odlično može da podrži i jedna tamjanika. Bilo da je suva ili polusuva . Probajte, sigurna sam da ćete biti prijatno iznenađeni.

Nadam se da su vas ovi predlozi inspirisali i dali vam neke korisne ideje. Ipak, ako želite da odete korak dalje, evo nekoliko korisnih preporuka kada je reč o vinskoj literaturi.
Pozivam vas da sa nama u komentarima podelite vaše omiljene kombinacije. I naravno ukoliko isprobate ove predloge, lepo bi bilo čuti i vaše mišljenje o njima.
[…] Nekoliko preporuka za uparivanje dobro poznatih vina sa hranom čeka vas u sledećem tekstu https://www.gust.rs/vina/uparivanje-vina-i-hrane-5-nepogresivih-kombinacija/. […]
[…] ili izbor prepustite osobi u čijem ste društvu. Suptilno je posavetujte koja vrsta vina bi se slagala uz hranu koju ste izabrali. Ipak, konačan izbor prepustite ponekad i nekom […]
[…] unos alkohola stimuliše apetit dovodeći do toga da konzumiramo više hrane nego što nam je […]