Top lista 10 knjiga o vinu koje morate pročitati

Autor: 03:59 Vina • One Comment

Knjiga o vinu I 10 naslova koje ne smete preskočiti

Kada kažemo Top 10 knjiga o vinu, pomislite li da se ova lista bavi isključivo proizvodnjom vina i grožđa? Međutim, kako se priča o vinu širi u svetu, tako se i literatura na tu temu menja i dopunjava. 

Upravo zato, danas vam donosimo listu koja obuhvata najrazličitije teme iz vinskog biznisa, od proizvodnje vina, preko edukacije, do prodaje finalnog proizvoda. Pa da počnemo: 

1. The World Atlas of Wine – Hugh Johnson, Jancis Robinson MW 

Cena: $31,33
Prodajno mesto: amazon.com

Hugh Johnson i Jancis Robinson MW su dva autora bez kojih je bilo kakva priča o vinskoj literaturi prosto nemoguća. Nešto detaljnije o njima reći ćemo u narednim preporukama. S obzirom na to da su imali podjednako uspeha i kao koautori na ovoj knjizi, ali i samostalno. 

Prvo izdanje knjige The World Atlas of Wine objavljeno je još davne 1971. godine. Danas za nju možemo reći da je jedna od knjiga koje imaju najviše autoriteta u vinskom svetu. Kao što vidite najaktuelnije je osmo izdanje koje se bavi svim temama modernog vinarstva. Puno interesantnih priča, opisa, fotografija i mapa nalaze se u dopunjenom izdanju. A vi, ukoliko ste ljubitelj vina sveta, onda će ova knjiga za vas biti pravo otkrovenje. 

2. Wine Sales and Distribution: The Secrets to building a consultative selling approach – Paul Wagner, John C. Crotts, Byron Marlowe

Cena: 42 $ (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com

Vinski biznis odavno ne podrazumeva samo uzgajanje grožđa i pravljenje vina. Jedna od tema koja je posebno aktuelna u svim profesijama, pa i u svetu vina je prodaja. Nevažno je da li radite u sektoru prodaje vina ili tek planirate, ova knjiga biće vam odličan priručnik. Možda i najbolji prijatelj u svim nepredviđenim situacijama na koje ćete naići na ovom putu. 

Autori se već nekoliko decenija bave veštinama prodaje, tako da je knjiga bazirana isključivo na praktičnim znanjima. Odnosno na velikom broju razgovora obavljenih sa ozbiljnim prodavcima iz sveta vina koji mogu koristiti mnogima. Dakle, knjiga je namenjena ne samo prodavcima vina, već i  somelijerima, menadžerima kafića, restorana…

3. Tehnologija vina – Vojslav Radovanović 

Mesto za iznajmljivanje: Narodna biblioteka Srbije 

Iako je ova knjiga prvi put objavljena 1970. godine, veliki broj korisnih informacija i danas se može pronaći u njoj. Može se reći da je ova knjiga jedna od retkih koje imamo na srpskom jeziku. I direktno se tiče proizvodnje vina. Od berbe do boce. Baš zbog toga, mnogi fakulteti prehrambene tehnologije u Srbiji preporučuju je studentima kao dodatnu literaturu. 

Nažalost, knjigu gotovo da ne možete naći u prodaji, ali je možete iznajmiti u Narodnoj biblioteci Srbije. Knjige se ne smeju iznositi iz biblitoteke tako da ili ćete je čitati tamo ili ćete  kopirati delove koji su vam bitni u biblioteci i čitati vama bitna poglavlja kod kuće.

4. Understanding wine technology – David Bird MW

Cena: 19,25 $ (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com

Nakon ogromnog iskustva, kako u proizvodnji, tako i u edukaciji, David Bird MW obuhvatio je u ovoj knjizi gotovo sve. Fokus je na bitnim etapama u proizvodnji vina, što je neophodno svakom ko se ozbiljnije bavi vinima. Bilo da radite u vinariji. Pišete o vinima ili ih ocenjujte, ova knjiga biće vam od koristi. 

Ono što je još bitnije, to je da se ovo izdanje redovno dopunjava novim temama koje se nameću u proizvodnji vina, pa tako u trećem izdanju možete naučiti nešto više o temama kao što su:  mane vina, HACCP, histamin, Brettanomyces… Takođe, poglavlja koja se tiču proizvodnje belih, crvenih, roze, penušavih, slatkih i pojačanih vina proširena su u trećem izdanju. Navedeno izdanje možete kupiti preko Amazona za 19,25 $. 

5. Viticulture: An introduction to commercial grape growing for wine production – Stephen Skelton MW

Cena: 11,99 $ (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com

Ukoliko ste student programa WSET Diploma ili kandidat za Master of Wine program ova knjiga biće vam od velike pomoći. Isto važi ukoliko samo želite da znate više o uzgajanju vinove loze. Ili o potencijalnim opasnostima u vinogradarstvu. Svakako, ova je knjiga biće dobar izbor za vas. Pre svega jer je vrlo jednostavno napisana, a i upotpunjena je divnim fotografijama koje su zaista od koristi. 

Stephen Skelton MW se gotovo celog života bavi vinogradarstvom i vinarstvom, iako se primarno školovao u domenu vinogradarstva. Osim ove knjige, Stephen Skelton MW objavio je još mnogo značajnih knjiga koje se tiču vina. Jedna od novijih je The Wines of Great Britain. Takođe, bio je i koautor u mnogim knjigama o vinu, kao i Chairman na značajnim ocenjivanjima priznatim širom sveta.

6. Vines & vinification – Sally Easton MW

Cena: $92,89 (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com

Vines&Vinification je prva knjiga o vinu koju je objavila Sally Easton MW u saradnji sa školom WSET. Ona godinama radi kao edukator u pomenutoj školi. Upravo ova knjiga smatra se dodatnom literaturom za sve one koji su na višim nivoima pomenute škole vina. Ako niste WSET student, svakako možete uživati o ovoj knjizi i naučiti nešto više o vinarstvu i vinogradarstvu. Naravno, isključivo ukoliko predhodno imate barem osnovna znanja o ovim temama. 

Knjiga je nagrađena prestižnom OIV nagradom 2018. godine u kategoriji Vinogradarstvo i enologija. Sally  Easton MW se bavi i edukacijom i vinskim novinarstvom, a od prošle godine radi i na projektu razvijanja WSET programa širom sveta.

7. Traite d’oenologie – Pascal Ribereau Gayon

Cena: $204,53 i $204,53 (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com 

Navedene knjige apsolutno pripadaju naučno-tehnološkom izučavanju vina. Upravo zato, isključivo su namenjene inženjerima prehrambene tehnologije ili onima koji su na putu da to i postanu. Obe knjige prate put mirnih, slatkih i penušavih vina. Od vinograda pa sve do boce oslanjajući se sve vreme na mikrobiološke, tehnološke i biohemijske procese. Upravo zato, ovu literaturu preporučujemo tehnolozima koji proizvode vino, odnosno enolozima, ukoliko žele da unaprede svoja znanja. Takođe, knjigu možete naći i na engleskom i na francuskom jeziku. 

Što se tiče autora, Pascal Ribereau Gayon je bio jedan od najpoznatijih profesora Univerziteta u Bordou. Rođen je u porodici koja se bavila vinarstvom i vinogradarstvom. A interesantan je i podatak da je baš njegov otac osnivač Instituta za enologiju u Bordou. 1995. godine dobio je čak i Legiju časti, a njegov doprinos nauci u istraživanju fenolnih jedinjenja i antocijana u grožđu je nemerljiv.

8. The Oxford Companion to wine – Jancis Robinson

Cena: $38,06 (Kindle izdanje)
Prodajno mesto: amazon.com

Titulu Master of Wine u celom svetu za sada ima samo nekoliko stotina ljudi. Moglo bi se reći da je među njima jedna od najpoznatijih i najcenjenijih upravo Jancis Robinson. Master of Wine program završila je 1984. godine. Tada je ujedno i postala prva osoba koja je završila ovaj program, a da nije iz vinskog biznisa. 2003. godine Jancis je dobila Orden Britanske Imperije (OBE) od kraljice Elizabete. Takođe ona se i brine o vinskom podrumu kraljice

Njena knjiga o vinu, The Oxford Companion to wine smatra se jednom od najvažnijih knjiga koje se tiču vina. Slobodno možemo reći da je gotovo svaki ozbiljniji poznavalac vina ima u svojoj biblioteci. Prvo izadnje objavljeno je 1994. godine. Do sada, knjiga je osvojila nekoliko prestižnih nagrada kao što su Glenfiddich i Julia Child.  Bavi se najrazličitijim temama koje se tiču vina, od sorti preko vinskih regija, proizvođača, istorije vinarstva… 

9. 1001 wines you must try before you die – Hugh Johnson, Neil Beckett

Cena: $9,55
Prodajno mesto: amazon.com 

Da li često putujete ili imate priliku da probate najrazličitija vina iz mnogih vinskih regija sveta?Ako je tako, knjiga o vinu koja nosi naziv 1001 wines you must try before you die je pravi izbor za vas. Autori detaljno opisuju nezaboravna vina koja vredi probati. Takođe, navode i cene, dobre berbe, interesantne priče iz vinarija i donose uz sve to mnoštvo korisnih i lepih fotografija. 

Što se tiče autora, Hugh Johnson smatra se najprodavanijim vinskim piscem na svetu. O njegovom značaju kako u UK tako i u svetu dosta govori podatak da je nosilac Ordena Britanske Imperije (OBE). Baš kao i Jancis Robinson MW. Neil Beckett, urednik je časopisa The World of Fine Wine,  a 2000. godine nagrađen je kao najbolji student programa WSET Level 4 Diploma. 

10. Antologija srpskih vinarija – Aleksandar Duković, Vuk Tripković 

Cena: 3200 rsd
Prodajno mesto: Vulkan knjižara

Antologija Srpskih Vinarija

https://www.knjizare-vulkan.rs/hrana-i-pice/50370-antologija-srpskih-vinarija-anthology-of-serbian-wineries

Kratka istorija srpskog vinarstva i rad modernih vinarija Srbije tema su ove knjige. Pojedine domaće vinarije po izboru autora navedene su u knjizi i dati su osnovni podaci o njima. Neki od njih su: aktuelne etikete, kapacitet proizvodnje i najznačajnija vina, a sve to propraćeno je autentičnim fotografijama iz vinarija. Takođe, knjiga je pisana i na srpskom i na engleskom jeziku. Tako da ako želite da upoznate nekog stranca sa srpskim vinima onda je ova knjiga idealna za početak. 

Ova knjiga o vinu je delo Aleksandra Dukovića, koji je vinski novinar, edukator, ocenjivač i osnivač Srpskog vinskog centra. Takođe, on je i glavni urednik magazina Wine Style. Dok je Vuk Tripković novinar u istoimenom časopisu, a istovremeno i organizator mnogih vinskih događaja u Srbiji.

(Visited 2.452 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close