Autor: 20:00 Vina • 2 Komentara

Vinoljubac iz prve ruke I Kako sam naučila više o vinu?

Priča o vinu je stara koliko i život sam. U današnjoj eri je, čini mi se, vino dostiglo planetarnu popularnost. Postoji li vinoljubac koji se ne raduje zbog toga?

Ali ovo je i vek edukacija. Svi smo više nego ikada željni novih saznanja. Želimo da budemo informisani, zanima nas čitav istorijat određene teme i finalno- samo mi određujemo koliko duboko ulazimo u tematiku.

Vino kao tema ili inspiracija za učenje se širi u više pravaca. Možete početi poput mene,   kao konzument koji želi da razlikuje osnovne vrste vina i nauči neke bazične informacije. A znate kako je sa ovim božanskim nektarom – taj proces učenja nikad nije gotov. Tada vam nije dovoljno da znate „samo osnove“. Lagano ulazite u berbe, pa u sastav svake etikete, onda vas zanima i istorija same vinarije ili proizvođača.

Korak, po korak i dobro nam došli! Postajete vinoljubac.

Ko je vinoljubac?

Vinoljubac je osoba koja je istinski zaljubljena u tematiku vina. Potpuni je laik u celom svetu enologije, tehnologije, somelijera i ostalih zvučnih naziva. On zna da uživa u ukusu vina. Arome rozea ga podsećaju na veče na primorju, a Cabernet Sauvignon na prvi sneg, pucketanje vatre u kaminu i romantiku jedne večeri. Vinoljubac zna da ne zna, zna da nije stručnjak i najvažnije, ne pokušava da se predstavi kao isti.

Uživanje uz vino i knjigu

On je radoznali đak prvak. Otvoren je za nova znanja. Upija sve oko sebe i filtrira informacije. Jasno mu je da nisu svi eksperti, iako se tako predstavljaju. Željan je uvek noviteta i raspoložen da uči. Ali samo ako učenje podrazumeva i vinsku praksu, odnosno da proba to što su mu ispričali. Veruje svojim čulima i zna šta mu od vina prija.

Prepoznali ste se u opisu?

Čestitam, vi ste istinski vinoljubac, a to je ono za šta i sebe smatram.

Možda onda na vašem putu saznanja o vinima, može da vam pomogne moje laičko iskustvo na ovom polju.

1. Posete vinarijama – avanture koje voli svaki vinoljubac

Ako su vina vaš hobi, posete vinarijama su idealan podstrek da od vina napravite pravu malu porodičnu zabavu. Povedite najbolju drugaricu, ženu, muža, kolegu, jer za ovu posetu nema lošeg društva. Krenite od svog kraja, okolnih vinogorja i dajte priliku i manje zvučnim vinarijama. Prošetajte od onih kod kojih je sve organizovano u okviru porodice do onih koji su velika imena u ovoj branši.

Svaka vinarija je jedna priča. Svaka od njih ima sopstvene zasade, sorte koje neguje i svoj koncept poslovanja. Bićete u prilici da osetite ritam same vinarije, i prosto da formirate svoj sud. Pri info turi koju obično svaka vinarija organizuje za posetioce čućete informacije o etiketama, istorijat i biti u prilici da doživite vinsku priču najrealnije moguće – kao svedok na mestu izvedbe vinske predstave. Uz odgovarajuće zalogaje ili veći ručak poseta vinariji se pretvara u pravi izlet i kvalitetno provedeno slobodno vreme. Meni lično su posete dale širi uvid u poslovanje sa vinima, kako izgleda vinski turizam i dobila sam sliku o vinima u Srbiji.

2. Sajmovi – riznica informacija

Ok, pretpostavljam da na sam pomen reči sajam prva asocijacija bude gužva. I potpuno ste u pravu – na sajmovima obično jeste gužva. Ali to je upravo čar ovakvih okupljanja. Možda vam neko preporuči određenu etiketu za koju niste čuli, a koja će vas raspametiti ili vam otkrije potpuno novu vinsku regiju. Jer, ovi događaji pored probe, su idealna prilika za umrežavanje i razmenu iskustava. Zamislite samo hordu vinoljubaca na jednom mestu. Baš to je vinski sajam. Naravno, ne zaboravimo glavni razlog dolaska na sajam – degustacija.

Kada i gde imate bolju priliku da degustirate nove sorte, kupaže ili etikete? Pa, nigde!

Sajmovi pored vinoljubaca uvek okupljaju i vinski eštablišment, pa ako imate sreće da se nađete na pravom mestu u pravo vreme možda upoznate svog omiljenog somelijera ili enologa. Sajmovi su mi definitivno dosta pomogli da iskristališem svoj vinski ukus.

3. Putovanje – lekcija o vinskim aromama

Promena mesta boravka bi mi uvek omogućila da vidim, isprobam i okusim različite kuhinje i vina. Svako podneblje ima svoj dragulj. Gde god da mrdnem, probala bih lokalne ukuse i ono što mi lokalci preporuče. Isto savetujem i vama – eksperimentišite! Ako ste u Hrvatskoj probajte neku sortu koja je karakteristična za njih poput malvazije. U Italiji se prepustite čarima Chianti-a, a u Crnoj Gori obavezno naručite jednu čašu vranca. Pariz iskoristite da uživate u šampanjcu pre podneva.

Vinske priče sa putovanja
Vinske priče sa putovanja

S obzirom na globalnu situaciju u svetu putovanja, moja ideja je da kući organizujete tematske vinske večeri sa prijateljima i na taj način učite. Uparite španska vina sa takosima ili mađarska uz neki homemade gulaš. Igrajte se, i tako edukaciju pretvorite u zabavu.

I sama sam na svom putu vinskih ukusa pravila greške. One su mi pomogle da saznam kakve arome moje nepce voli, a kakve ne. Pored posete vinarijama i sajmovima, uvek sam čitala dosta vinske literature. Tu podrazumevam od detaljnog čitanja etikete na samom proizvodu do internet članaka laika i autoriteta u ovoj oblasti. Naravno, čitajte Gušt, ali to već i sami znate.😁

Kada krenete da istražujete vinski svet, shvatite da koliko god da znate, uvek ste na početku. Baš to je razlog koji čini ovu priču još uzbudljivijom. Uvek je tu neka nova etiketa da se proba ili neki novi region da se otkrije. Svoja saznanja podelite sa drugim zaljubljenicima u božanski nektar i tako širite kulturu dobrih vina.

I ne zaboravite – do sledećeg čitanja, uživajte u vinima!

(Visited 398 times, 1 visits today)

Prijavite se na naš newsletter!

Close